Cara Nak Buat Cucur Udang Lembut Rangup
1 biji bawang besar didadu. Jadi hari ni saya kongsikan resepi kuih cucur udang yang rangup sedap dan mudah bersama sosnya ya.
Bagi Che Nom karipap yang perfect lah kan kulitnya mesti nipis dan rangup kelim tepi nya halus tak tebal dan inti tu kena penuh baru lah perfect.
. Kemudian masukkan kucai yang sudah dipotong-potong tadi dan juga taugeh yang sudah dibersihkan dan ditoskan. Karipap memang sedap sangat makan waktu berbuka puasa kan. Cili kering segenggam di blender.
Rendam senduk bulat dalam minyak sederhana panas dan letak adunan cucur dalam senduk bagi ia hampir penuh senduk. 1 biji bawang merah dipotong dadu 1 sudu kecil serbuk kunyit Baking soda ⅓ sudu Baking powder ⅓ sudu Garam 1 sudu Air 2 cawan bergantung kepada tepung banyak mana CARA-CARA PENYEDIAAN CUCUR UDANG Campurkan kesemua bahan dan gaul sebati. Biarkan selama ½ jam atau adunan naik.
Masukkan air sikit demi sikit hingga semuanya sebati dan adunan tidak terlalu pekat dan terlalu cair. Gaul rata ketepikan rehatkan bancuhan cucur sekejap dalam masa 15 miinit. Kemudian campurkan nasi yang dikisar ni dengan kesemua bahan lain iaitu bawang kentang ikan.
Letakkan udang seekor dan goyang-goyangkan adunan cucur sehingga ia tertanggal dari senduk. Campur semua bahan-bahan kecuali air. Bancuhan tepung mengikut citarasa masing-masing ingin pekat atau cair sedikit.
Kemudian baru masukkan air panas mendidih sikit demi sedikit ke dalam bancuhan dan gaulkannya sebati. Sos Istimewa Cucur Udang. Goreng cucur sehingga kuning keemasan dan angkat toskan minyak.
Ikan bilis lebih sedap jika ditumbuk kasar-kasar. Jangan bancuh tepung terlalu cair sebab nanti makan minyak. Cara buat cucur udang sedap dan rangup.
Cucur udang rangup dan sedap bahan bahan 114 cawan tepung gandum 1 cawan karot sagat lebih kurang 1 batang karot. Cara serta petua untuk membuat cucur jagung yang rangup di luar dan lembut gebu didalam. Jangan biarkan adunan terlalu lama kerana masa menggoreng kuih akan menyerap minyak terlalu banyak nanti.
Satukan semua bahan dalam besen. Resepi cucur udang yang rangup ala mak mak kita dekat kampung. Pastikan adunan tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair.
Akhir sekali goreng hingga perang dan toskan. Kuih cucur udang antara kuih yang menjadi kegemaran ramai. Mula-mula satukan semua bahan dan gaul sebati.
Bahan-bahan yang perlu disediakan. Perap selama 20 minit. Resepi Cucur Udang Rangup.
Hiris isi jagung dari tongkolnya. Cara-cara untuk membuatnya. Setelah sebati semua baru masukkan daun kucai taugeh dan udang.
Ketepikan dan rehatkan doh sebentar dengan anggaran masa setengah jam. Resepi cucur udang yang rangup di bahagian luar dan lembut berongga di bahagi. Jika belum pernah anda harus cuba resipi.
Gaul-gaul sampai sebati sehingga hilang ketulan-ketulan tepung. Letakkan adunan dengan sejemput tangan ke dalam minyak untuk dapatkan saiz yang kecik comel. Biarkan selama ½ jam atau adunan naik.
Mula-mula campur semua bahan-bahan A dan gaul-gaul rata. 3 hingga 4 senduk tepung gandum. Masukkan kesemua bahan ni ke dalam mangkuk kecuali air panas mendidih dan gaulkannnya sekata.
Jemput dan goreng dalam minyak panas hingga garing. 3 cawan tepung gandum. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit.
Cili merah 5 biji di blender. Rendam senduk dalam minyak panas kemudian tuangkan adunan cucur. Tepung gandum tepung beras telur garam mauripan dibancuh dengan air.
Untuk mendapatkan keranggupan cucur udang agak rumit sedikit jika silap cucur udang akan berminyak bila dimakan. Kali ni Che Nom nak share resepi karipap inti keledek yang rangup. Bancuh adunan dengan air panas.
1 biji bawang besar dihiris nipis. Ada teknik untuk mendapatkan hasil cucur udang yang ranggup jom follow resepi dibawah. Bawang putih 10 ulas di blender.
Cara-cara untuk membuatnya. Goreng hingga masak dan siap. Angkat dan toskan minyak.
Nanti kalau jumpa ikan bilis basah ni kompem beli nak buat cucuq hehehe. Rahsia Masak Cucur Yang Ramai Tidak Tahu. Bahan rahsia yang menjadikan gorengan lebih rangup dan sedap ialah minyak panas.
Cara nak buat untuk karipap macam ni lebih mudah lah berbanding karipap pusing. Kemudian masukkan senduk dalam minyak dan biar dalam 45 saat sebelum tanggalkan cucur dari senduk.
Comments
Post a Comment